kattispektiv

Valfrihet- för vem?

Publicerad 2010-09-05 18:47:41 i Allmänt,

Det är val i Sverige om fjorton dagar. Viktigt. Kanske viktigare än någonsin. Jag tycker att det är en självklarhet att gå och rösta. Och för mig är det rätt självklart vart jag lägger min röst. Men just nu försöker jag fixa så att jag kan poströsta från Malmö. För jag är fortfarande skriven i Knivsta. Hoppas det går!

Jag har förstått att det är svårt att välja parti i Sverige. Eller välja block. Men jag tänker att den första frågan man borde ställa sig är denna: "Utifrån vilket perspektiv vill jag att mitt parti fattar sina beslut?" Visst är sakfrågor viktiga och hur partierna tänker agera för att förverkliga sina vallöften. Men, vilken är ideologin som står bakom detta?

Visst är detta en stor förenkling, men jag tycker ändå att den talar mycket för hur blått respektive rött ser på samhället:

BLÅTT: "Valfrihet- individens rätt att välja själv- är det viktigaste. Privatisera allt som går och sänk skatten så att de som redan har mycket får mer." (Valfrihet gäller för de som har RÅD. Inte ska sjukvård eller tandvård vara för alla, inte!)

RÖTT: "Lika för alla, är det viktigaste. Lika jobb, lika förutsättningar i samhället, kvinna som man, svensk som utländsk. Är det så idag? Nej! Därför måste vi se till att förbättra livsvilkoren för de som har det sämst."

Har du svårt att gissa hur jag tänker rösta? Nej, det är inte meningen heller. Min poäng är att syn på sina medmänniskor är skiljd mellan blocken. Är det JAG som är livets centrum och eller är det MINA MEDMÄNNISKOR? Klart att jag behöver mat på bordet, tak över huvudet. Men jag är faktiskt glad över att betala skatt, så att man får bidrag när man går i skolan, gratis skolmat ända upp i gymnasiet och gratis tandvård tills du är 20 år. Titta bara på USA och försök lista ut om "The American dream" verkligen gäller för alla?

/Kattis i Malmö

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela